„Casă de piatră…în cimitir” sau xenofobia de tomberon

După alegerile locale de anul trecut, când Timișoara a ales ca primar un german rezident în Timișoara din 2015 și vorbitor de o frumoasă limbă română, scriam cu optimism despre „ADN-ul european” al timișorenilor.

Nu mai am același optimism azi când foarte vocale au devenit vocile xenofobe, homofobe, intolerante. Lor li se opune timid o majoritate devenită tăcută în fața agresivității manifestate anonim pe rețelele sociale sau prin manifestări „spontane” pe sub ferestrele „neamțului”, sau la manifestări culturale „neortodoxe”. Iar când aceste voci sunt stimulate de fostul primar, neîmpăcat cu înfrângerea, limbajul urii riscă să devină fenomen. 

Un exemplu care mă umple de amărăciune, fiindcă îmi e greu să accept că societatea în care trăiesc transformă libertatea și democrația în acoperire pentru nemernicie, este reacția la evenimentul atât de uman al căsătoriei primarului Dominic Fritz, anunțat discret pe pagina sa de Facebook:„De astăzi pe degetele acestea sunt inele. M-am căsătorit cu partenera mea Yiran Lin. Sunt norocos și recunoscător pentru iubirea și sprijinul ei necondiționat și că și-a găsit locul, cu mine, la Timișoara”, scria tânărul primar, sub o fotografie în care se văd doar mâinile unite ale mirilor, imagine surprinsă de fotoreporterul Constantin Duma la investirea primarului în octombrie trecut. Informația are până acum peste 2300 de vizualizări și peste 600 de comentarii. În afară de urările firești, majoritare, există un procent de comentarii pline de venin, inadecvate momentului, care indică xenofobie, rea-credință sau chiar ură.

„Casă de piatră…în cimitir”, scrie un anonim, care primește zeci de like-uri pentru urare, altul le dorește mirilor casă „de văiugă”, iar peste 40 de comentatori îi urează „neamțului” să își ia nevasta și să plece cu ea în Germania sau în China. „Poate mergi pe la socrii si rămâi acolo”, zice Atila Bodi, greu de identificat pe FB, sau, un anume Gratian Ilie, de pe un cont suspect: „Puteți pleca în luna de miere spre Germania și sa nu va mai întoarceți”, sau, într-o formulare și mai clară, suficient de agramată, sub pseudonimul Niki Nicoleta: „Poate vreti sa mergeti si ,in Luna de miere prin Germania si sa ramineti acolo noi Romanii nu vrem primari streini”. Am păstrat ortografia originală pentru impresia artistică.

Fataaaa, dute, cu asta cu tot, oriunde in lumea mare, si lasa-ne, pe noi asa cu neanul nostru cum este el”, scrie Hulea Georgeta, o gălățeancă aciuată în Capitală, care zice că a făcut studii la Academia de poliție și ar fi „sales manager la Grave România Asigurare”. După ortografie, am zice că nu are nici patru clase. Dar avem și cazuri concrete de persoane cu studii înalte, aliniate perfect limbajului intoleranței. Mihaela Țugui, avocat cu cabinet în Timișoara, notează cu superioritate:„Poate asa va găsiți liniștea și luciditatea și ne lăsați pe noi,timișorenii, sa trăim în liniște și pace…”, obținând cu mesajul său peste 300 de susținători și prea puțini timișoreni care să o contrazică. Totuși, Bogdan Bacila îndrăznește să-i dea o replică:„Cine vă oprește să trăiți în liniște și pace ? Eventual, schimbați canalul…”. Altă distinsă avocată a Baroului Timișoara, Anca Anastasescu, manifestă acceeași intoleranță la străini, ca să nu vorbim doar de cei fără studii:„Vaiiiii, cît de impresionată sunt! Casă de piatră….în Germania și drum bun”. Putem presupune că acest gen de avocați nu acceptă decât clienți români verzi, heterosexuali și ortodocși, pe verificate.

Nici presa nu s-a abținut, vreo doi-trei jurnaliști de ocazie au comentat răutăcios evenimentul. Cele mai lipsite de orice bun-simț sunt urările și „mirările” legate de sexul mirilor sau de copilul pe care cuplul îl așteaptă. Nu le voi reproduce, dar ele indică felul cum homofobia și xenofobia își fac loc în democrație dacă nu sunt sancționate. Cel puțin moral.

Uneori și umorul e bun, deși e o formă prea blândă în fața acestor caractere de tomberon. „Totul se importă din China. Nimic nu mai e românesc”, zice unul cu aluzie la soția de origine chineză a primarului, de altfel o persoană titrată, diplomat la ONU. Replica e binemeritată:„Doar prostia românească e autentică…”.

Articol publicat și pe presshub.ro

Comentarii 0

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi publicat după verificare. Comentariile ofensive vor fi eliminate.