Timothy Snyder, despre tiranie și lipsa de alfabetizare istorică

Timothy Snyder, despre tiranie și lipsa de alfabetizare istorică

Unul dintre antidoturile împotriva tiraniei și a derapajelor dictatoriale este lectură, spune istoricul Timothy Snyder în cartea sa despre tiranie.

Într-un interviu acordat în noiembrie 2021în The Guardian, istoricul Timothy Snyder a vorbit despre cartea sa On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century (editată și în România la editura Trei, sub titlul de Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX), despre problema lipsei de alfabetizare și conștientizare istorică dar și despre importanța lecturii.

Cartea a apărut în 2017, la scurtă vreme după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Donald Trump.  Profesorul de la Universitatea Yale, câștigător în 2013 al premiului Hannah Arendt, are 20 de scurte eseuri-lecție, printre care ,,Apărați instituțiile”, ,,Amintiți-vă de etica profesională”, ,,Citiți cărți”, despre care spune că ar putea fi un ajutor pentru cititori în sensul apărării democrației și un îndemn la lectură constantă, tot mai redusă prin acapararea vieții de către social-media. Ulterior, cartea a fost reeditată, după cum declară Timothy Snyder, cu ilustrații ale autoarei germane-americane Nora Krug (care și-a publicat romanul grafic Belonging în 2018).

Întrebat fiind de ce a scris această carte, Timothy Snyder a declarat, în contextul alegerii lui Donald Trump, ca președinte al Statelor Unite, că aceasta a reprezentat atât un fel de ghid al instrumentelor democratice de care beneficiază cetățenii pentru apărarea democrației în fața tiraniei, cât și ,,un îndemn către ceilalți, dar și un autoîndemn, de a acționa și de a se implica direct în treburile cetății”. Istoricul a explicat că din acest motiv oamenii au reacționat cel mai bine la capitolul al 12-lea (,,Fă contact vizual și vorbește cu oamenii”) și la capitolul al – 13-lea care este un îndemn la adresa cititorilor ,,de a se plasa în situații nefamiliare prin implicarea activă în societatea civilă și în politică”. Așa cum o descrie Timothy Snyder ,,cartea este un atac frontal la ideea că doar a accepta lumea așa cum este și a o comenta nu este niciodată suficient”.

Istoricul trage, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la lipsa de alfabetizare istorică tot mai accentuată cu care se confruntă nu doar societatea americană, ci și cea occidentală, în general, și că ,,devalorizarea serioasă a istoriei a început în 1989”. În interviul acordat celor de la The Guardian, Timothy Snyder subliniază faptul că expresii de genul ,,America First” sau  ,,enemy of the people” (Marea Britanie) reprezintă ,,expresii aplicate de către oameni ce vor să distrugă democrația, iar utilizarea lor cu usurință frivolă, fără a fi conștient de cum au fost aplicate în trecutul istoric, poate deveni un lucru periculos. O parte din retorica ce a stat în spatele atacului de la Congresul American rezidă în ideea că legile din diverse state sunt făcute să facă istoria necontroversată și, în special, necontroversată pentru oamenii albi”.

Cartea, o scurtă radiografie atât a peisajului politic intern american cât și a politicii externe SUA, a fost criticată pentru comparațiile cu perioada anilor 1930. Timothy Snyder a replicat că aceste critici înseamnă, de fapt, că ,,nu se dorește să privim atenți în trecut sau la prezent”.

Timothy Snyder a povestit cum în 2016, a mers din ușă în ușă în zona unde a copilărit (Dayton, Ohio) să vorbească cu oameni despre alegeri și a deplâns puterea pe care o are social-media, oamenii luându-și informațiile doar de acolo.

Istoricul consideră că poate cea mai mare sursă a acestei probleme o reprezintă lipsa știrilor locale despre politicieni și a infrastructurii (reporteri) care să ofere informații despre activitatea politienilor locali, afirmând că cele mai multe ținuturi în S.U.A. au devenit un fel de ,,deșerturi ale știrilor”. Din acest motiv ,,oamenii nu pot deveni cetățeni activi, căci ei continuă să citească doar platformele social-media de tipul Facebook iar informația pe care o asimilează de acolo îi împinge spre obsesie și conspirație, transferându-și încrederea pe care o aveau în știrile locale Facebook-ului”.

Intervievatorul de la The Guardian, Tim Adams, a evidențiat faptul că unul dintre antidoturile înscrise în carte împotriva tiraniei și a derapajelor dictatoriale este lectura. Întrebat fiind ce pasiuni are în domeniul lecturii, Timothy Snyder a precizat că îl citește pe fizicianul Roger Penrose (unul dintre laureații premiului  Nobel în fizică în 2020) pentru teoria sa despre impredictibilitate în mecanica cuantică, ce ar putea fi aplicată și în politică, precum și pe Hannah Arendt, Vaclav Havel, Victor Klemperer, oameni care s-au confruntat direct și au studiat totalitarismul și tirania. Profesorul american subliniază importanța lecturii deoarece ,,ne poate pregăti pentru scene din viața reală cu care încă nu ne-am confruntat. Deși în acest moment pare destul de dificil de a imagina un viitor viabil, totuși arta și literatura pot flexa mușchii imaginativi necesari”.

Întrebat fiind la finalul interviului unde își plasează optimismul în acest context, Timothy Snyder a afirmat că preferă speranța în locul optimismului ,,deoarece se dovedește că oamenilor le pasă de democrație și o iubesc, fiind dispuși să își asume riscuri personale pentru a o apăra”.

Comentarii 0

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi publicat după verificare. Comentariile ofensive vor fi eliminate.