Harvard și Google avertizează asupra dominației tehnologice a Chinei

Harvard și Google avertizează asupra dominației tehnologice a Chinei

Capacitatea Chinei de a crește și de a dezvolta inovațiile altora a permis marii rivale a Statelor Unite să se ridice în lanțul valoric tehnologic de la producție la cercetare și dezvoltare și la a fiind cea care stabilește standardele.

Marea rivalitate economică, politică și militară dintre SUA și China s-a extins inevitabil și în domeniul tehnologiei.

Economistul american , David Paul Goldman, într-o analiză apărută pe platforma Asia Times, subliniază avertismentele politologului Graham Allison precum și ale lui Eric Schmidt (fost CEO Google între 2001 și 2011) dintr-un raport din decembrie 2021 al Centrului Belfer al Universității Harvard intitulat The Great Tech Rivalry: China vs the U.S., cu privire la dominația chineză în domeniul high-tech.

Autorii raportului de peste 50 de pagini (Graham Allison, Kevin Klyman, Karina Barbesino, Hugo Yen) precum și evaluatorii externi ai acestuia avertizează asupra faptului că în domeniul tehnologiilor decisive și fundamentale ale secolului al XXI-lea, precum inteligența artificială AI, tehnologia 5G, biotehnologie, semiconductori, energia verde sau știinta informației quantice (așa-numitul QIS), China a devenit un competitor serios la nivel global, fiind în unele domenii deja lider, iar dacă va urma actuala traiectorie, în următorii 10 ani va depăși S.U.A.

Deși raportul Centrului Belfer nu oferă revelații uluitoare și dezvăluiri inedite, el atrage atenția prin greutatea argumentelor.  Este citat, ca argument un alt raport din 2020 al Academiei Americane de Arte și Științe care menționa că în contextul dezvoltării enorme a Asiei, și în special a Chinei, Statele Unite vor descoperi că inversarea propriei sale alunecări descendente va fi foarte dificilă, iar ignorarea acestui fapt va determina în mod inexorabil o scădere a bunăstării economice americane și capacitații Statelor Unite de a influența afacerile mondiale.

Goldman evidențiază că unul dintre punctele centrale ale raportului îl constituie discuția despre despre banda largă 5G și implicațiile sale vaste pentru aproape fiecare aspect al vieții economice. Dacă era 4G era dominată de Apple (prin iphone-urile lor) sau Google Android OS, era 5G este gata să fie dominată de gigantul Huawei, a cărei rețea oferă o conectivitate aproape omniprezentă pentru smartphone-urile Xiaomi sau pentru soluțiile urbane de tip Tencent smart.

În această privință, cele mai importante puncte ale raportului sunt:

  • Lansarea infrastructurii 5G a Americii este cu câțiva ani în urmă față de China, oferind astfel Chinei primatul în dezvoltarea platformelor erei 5G. Echipa de strategie economică a Qualcomm estimează că în următorii 15 ani, tehnologia 5G va „adăuga o economie de dimensiunea Indiei” lumii, din care cea mai mare parte este pe cale să ajungă în China.
  • În pofida scandalului cu Donald Trump și tentativei acestuia de a ”ucide” Huawei-ul, gigantul chinez a dezvoltat și instalat peste 300.000 de stații 5G în 2021, astfel că în momentul de față China are nu mai puțin de 150 de milioane de utilizatori 5G, față de numai 6 milioane câte are SUA.
  • În domeniul dezvoltării inteligenței artificiale progresul Chinei a uimit lumea, devenind în multe subdomenii lider incontestabil. Un indicator concludent în acest sens îl reprezintă consumatorii de produse de AI, capitol la care China își domină rivala americană. De asemenea, în tehnologia vorbirii, firmele chinezești surclasează firmele americane, inclusiv și în engleză!
  • China a depășit deja SUA în ceea ce înseamnă comunicarea cuantică amenințând supremația americană și în domeniului calcului cuantic.
  • În China absolvă de patru ori mai mulți studenți de licență cu diplome STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și este pe cale să aibă de două ori mai mulți doctori STEM până în 2025.
  • Dacă își păstrează actuala traiectorie de dezvoltare a potențialului tehnologic în industria semiconductorilor, ambiția președintelui Xi, de a face din China un jucător global de top se va realiza până în 2030.
  • Tot în viitorul apropiat, China va deveni lider global și în ceea ce înseamnă aprovizionarea cu energie verde

De asemenea, autorii raportului atrag atenția că mult laudatul sistem O-RAN (Open Radio Access Networks) prezentat ca fiind o alternativă de tipul ,,software-eats-hardware” la 5G-ul de la Huawei, nu va reprezenta un factor competitiv. Acest punct se bazează și pe o serie de analize făcute în Asia Times de către fizicianul Henry Kressel  care avertiza că O-RAN ar dura prea mult, ar costa prea mult și ar prezenta multe probleme de securitate pentru a putea provoca producători integrați precum Huawei și Ericsson.

Întrebarera pe care și-o pune David Goldman este dacă America poate să recupereze? Iar în această situație, educația joacă un rol major, dacă nu chiar cel mai important. Conform autorilor raportului, în anul 2000, S.U.A a fost lider global în ceea ce privește numărul total de de diplome universitare de licență în știință și inginerie, peste 500.000, în timp ce China avea 360.000. După doar 2 decenii, China are de 4 ori mai mulți studenți STEM decât Statele Unite (1.3 milioane față de 300.000) și de trei ori mai mulți informaticieni (185.000 față de 65.000). De altfel, în clasamentele internaționale în știință și tehnologie pentru elevii K-12 (12 ani de studii primare, gimnaziale și liceale) China depășește constant Statele Unite ale Americii la matematică și știință. La testele PISA din 2018, care evaluează matematica, știința, gândirea logică și lectura, China s-a clasat pe primul loc, urmată de Singapore, Macao și Hong Kong, în timp ce SUA s-au clasat abia pe locul 25.

Autorii țin să evidențieze că avantajul americanilor este acela că ei pot recruta din întreaga lume, având o bază de recrutare de aprox 7 miliarde, pe când China, din cauza insularității ei tradiționale inerente, e limitată la populația ei.

Paul Goldman pare să contrazică această concepție afirmând că Huawei-ul are totuși peste 50 .000 de angajați străini, reprezentând aproximativ 25% din total global al forței de muncă și au o pondere importantă în departamentul de cercetare și de dezvoltare al gigantului tehnologic. Autorii țin să precizeze că în ciuda unor concepții occidentale încetățenite, China nu va ajunge la un punct de stagnare precum cum a făcut-o Japonia, ale cărei ambiții tehnologice au fost împiedicate de „sindromul Galapagos” și anume că tehnologiile inovatoare au fost dezvoltate într-un cadru izolat și de înaltă specializare, pentru piața internă, proprie dar s-au chinuit să concureze pe piața externă.

În schimb, dezvoltarea tehnologică a Chinei a fost ,, profund integrată ” în intreaga lume. Acest aspect l-a determinat pe Andy Grove (fost CEO la Intel Corporation, care este cea mai mare companie din lume din industria semiconductorilor) să afirme că această capacitate a Chinei de a crește și de a dezvolta inovațiile altora a permis marii rivale a Statelor Unite să se ridice în lanțul valoric tehnologic de la producție la cercetare și dezvoltare și la a fiind cea care stabilește standardele.

*Raportul Centrului Belfer face parte dintr-un proiect intitulat Avoiding Great Power War, înscriindu-se pe linia lucrării lui Graham Allison Destined for War: Can America and China Escape Thucydides’s Trap? în care autorul avansează teza conform căreia provocarea unei mari puteri deja stabilite și recunoscute prin ascensiunea unei alte mari puteri duce prea des la război. Concluziile raportului ce sintetizează mai multe materiale publice apărute deja se regăsesc și în cartea lui David Goldman You Will Be Assimilated: China’s Plan to Sino-Form the World, apărută în 2020.

Sursa: https://www.belfercenter.org/sites/default/files/GreatTechRivalry_ChinavsUS_211207.pdf





 

Comentarii 0

Lăsați un comentariu

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.
Comentariul va fi publicat după verificare. Comentariile ofensive vor fi eliminate.